Szpital Położniczo-Ginekologiczny

porody bezpłatne w ramach kontraktu z NFZ

Przesilenie jesienne a ciąża, czyli jak zadbać o odporność na sezon zimowy

Zmiana pogody z letniej na jesienną nie należy do przyjemnych, sprzyja także infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Jak zadbać o odporność i uniknąć zakażenia? Są pewne triki, które pomogą przyszłej mamie uchronić się przed chorobami.

W lecie chorujemy mniej – dlaczego? Piękna pogoda, wietrzenie pomieszczeń, dużo czasu na świeżym powietrzu i mało w zamkniętych pomieszczeniach – to wszystko utrudnia wirusom transmisję. Kiedy przychodzi jesień, pogoda nas nie rozpieszcza, raz jest ciepło, a raz zimno, chowamy się w mieszkaniach, zamykamy okna i łatwiej o zarażenie się. We wrześniu do placówek wracają dzieci, które dodatkowo przenoszą wirusy. Właśnie dlatego przyszła mama powinna być gotowa na jesień i zimę!

Unikanie wirusów

Pamiętacie czasu pandemii i nawoływanie do dezynfekcji rąk? To działa na wszystkie wirusy – częste mycie rąk, dezynfekcja dłoni po wyjściu z autobusu lub tramwaju, dokładne mycie przed posiłkiem sprawiają, że trudniej zarazić się wirusem i w efekcie trudniej zachorować. Przyszła mama może także zapobiegawczo unikać dużych skupisk ludzkich i przebywania w niewietrzonych  pomieszczeniach.

Ubranie na cebulkę

Jesienna pogoda ma to do siebie, że jest zmienna. Bardzo często ubieramy się ciepło rano, a po południu już nam gorąco. Dlatego przyszła mama powinna ćwiczyć ubieranie na cebulkę na sobie w tym okresie. Dzięki temu uniknie przegrzania i ewentualnego przewiania. Obowiązkowo w chłodne dni na głowie powinna znaleźć się czapka!

Na odporność: witaminy i minerały

O odporność należy dbać cały rok, wdrażanie pewnych działań we wrześniu lub październiku może być skazane na porażkę, ponieważ wyrównanie poziomu witamin i minerałów w organizmie trwa. Przyszła mama powinna także pamiętać, że wszystkie przyjmowane leki i suplementy diety powinna skonsultować z lekarzem. To bardzo ważne, ponieważ nadmiar niektórych substancji może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych u płodu. Dlatego zawsze przed rozpoczęciem suplementacji, nawet jeśli są to preparaty skierowane do ciężarnych, należy zasięgnąć opinii lekarza.

Witaminy i minerały wspierające odporność to m.in. witamina C, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, żelazo, witamina D, cynk, miedź czy selen. Najlepiej, aby wszystkie substancje były dostarczane wraz z dietą, chociaż może być to trudne. Dlatego warto rozważyć suplementację – zalecane jest przyjmowanie kwasu foliowego oraz kwasów omega, witaminy D, natomiast innych substancji – w zależności od wyników badań krwi, wskazań dietetycznych itp. Warto, aby przed rozpoczęciem suplementacji wykonać badania krwi pod kątem zawartości substancji, aby móc określić rzeczywiste zapotrzebowanie organizmu. W ciąży zapotrzebowanie na niektóre substancje wzrasta, jednak z niczym nie wolno przesadzać!

Szczególnie ważne jest dostarczanie organizmowi witamin z grupy B (kwas foliowy) oraz witaminy D i kwasów omega 3. Tutaj prawdopodobnie niezbędna będzie dodatkowa suplementacja, która pozytywnie wpływa na rozwój płodu. Witaminę D znajdziemy w olejach rybnych i mięsie ryb morskich, witaminy z grupy B m.in. w jajkach, chudym mięsie oraz przetworach mlecznych, natomiast foliany w warzywach strączkowych, zielonych warzywach liściastych, burakach, awokado, produktach z pełnego ziarna, czy orzechach.

W przypadku diety wzmacniającej odporność, to warto zwrócić uwagę na produkty o dużej zawartości witaminy C i beta karotenu, które stymulują odporność. Duże dawki tych witamin znajdziemy m.in. w dyniach, marchwi, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, pomidorach i papryce, a także w porzeczkach i cytrusach.

Bardzo ważnymi składnikami w diecie wspierającej odporność są także cynk i selen. Selen jest przeciwutleniaczem, który eliminuje wolne rodniki oraz zatrzymuje procesy zapalne, a z kolei cynk uszczelnia naczynia krwionośne i wspiera produkcję limfocytów T, będących częścią układu odpornościowego. Selen znajduje się w orzechach (zwłaszcza brazylijskich), jajkach i łososiu, a cynk w mięsie, jajkach, pestkach słonecznika i dyni, kiełkach, otrębach pszennych i rybach.

Sen i relaks

Na układ odpornościowy wpływ mają także takie czynniki, jak stres i brak snu – osłabiają one układ odpornościowy i łatwiej o infekcję. Dlatego przyszła mama powinna dbać o to, by mogła odpowiednio odpocząć i wsypać się. Bardzo często w okresie przesilenia kobiety ciężarne są bardziej senne, dlatego jeśli tylko mogą, to powinny odpoczywać.

Aktywność fizyczna

Ruch na świeżym powietrzu przekłada się na poprawę odporności. Oczywiście przyszła mama nie powinna zaczynać hartować się w zimnej wodzie, ale spacery, bez względu na pogodę, będą dobrą opcją. Warto także, jeśli stan na to pozwala, chodzić na basen lub zajęcia fitness lub pilates dla ciężarnych. Dzięki temu organizm wzmocni się, a infekcje będą występować rzadziej.

Czytaj także

Bezcenny dar Mamy dla Mamy

Już 1800 małych pacjentów z Oddziału Intensywnej Terapii Noworodka wymagających wsparcia w żywieniu skorzystało z bezcennego daru, jakim jest kobiece mleko – gromadzone w jedynym

czytaj więcej
Szukaj

Sobota 3 grudnia od godz. 9.00

Zapraszamy na Dzień Otwarty

Ostatnie w tym roku Dni Otwarte szpitala.

Strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies.