Szpital Położniczo-Ginekologiczny

porody bezpłatne w ramach kontraktu z NFZ

Dieta kobiety w okresie karmienia piersią

Sposób żywienia kobiety karmiącej piersią powinien zapewnić jak najlepsze warunki przebiegu laktacji i powinien uwzględnić zwiększone zapotrzebowanie na energię, makroskładniki, składniki mineralne, witaminy oraz zapobiegać odwodnieniu poprzez dostarczenie odpowiedniej ilości i jakości płynów.

Jaka powinna być dieta kobiety karmiącej piersią?

Dieta kobiety karmiącej powinna być zbilansowana i zawierać różnorodne produkty żywnościowe, tj. warzywa i owoce, produkty zbożowe – głównie pełnoziarniste, produkty mleczne, chude mięsa, ryby, jaja, rośliny strączkowe, orzechy i oleje roślinne. W żywieniu kobiet karmiących piersią przykłada się dużą wagę do regularnego spożywania posiłków, co 3 – 4 godziny. Rekomendowane są 3 posiłki główne i 2 o mniejszej energetyczności w ciągu dnia. Kobieta karmiąca potrzebuje zwiększyć ilość dziennej energii o 505 kcal w czasie pierwszych 6 miesięcy po urodzeniu dziecka, natomiast w drugim półroczu o 400 kcal więcej w porównaniu do okresu sprzed ciąży. Właściwe nawodnienie ma zasadnicze znaczenie w produkcji mleka, dlatego codziennie kobieta karmiąca powinna wypijać około 2,7 – 3 l płynów, gdzie woda powinna być głównym źródłem płynów w diecie.

Czy kobieta karmiąca powinna stosować dietę eliminacyjną?

Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy i wynikami badań naukowych stosowanie przez kobiety karmiące diet eliminacyjnych bez określonych wskazań lekarskich nie ma uzasadnienia. Kobieta karmiąca piersią nie powinna prewencyjnie unikać spożywania produktów, które powszechnie kojarzone są z występowaniem alergii (np. orzechów, mleka krowiego, cytrusów), ponieważ takie postępowanie nie zmniejsza ryzyka rozwoju alergii u dziecka, natomiast może prowadzić do niedoborów różnych składników pokarmowych u kobiety.

Stan odżywienia kobiety karmiącej piersią

Prawidłowy stan odżywienia kobiety karmiącej jest jednym z czynników, które wpływają na efektywność procesu laktacji. Podstawowym wskaźnikiem oceny stanu odżywienia jest wskaźnik BMI (Body Mass Index), który możemy obliczyć na podstawie poniższego wzoru:

BMI =masa ciała (kg) / [wysokość ciała (m)]2

Zgodnie z zaleceniami WHO przyjmuje się następującą interpretację wskaźnika BMI (kg/m2):

<16 III stopień szczupłości

16 – 16,9 II stopień szczupłości

17 – 18,4 I stopień szczupłości

18,5 – 24,9 zakres normy (najmniejsze ryzyko rozwoju chorób niezakaźnych)

25 – 29,9 nadwaga

30 – 34,9 I stopień otyłości

35 – 39,9 II stopień otyłości

> 40 III stopień otyłości

Redukcja masy ciała w okresie laktacji, która przebiega w sposób gwałtowny nie jest zalecana. Pomocą w ocenie aktualnego stanu odżywienia kobiety karmiącej może być interpretacja spadku masy ciała w czasie kolejnych tygodni trwania laktacji. W czasie pierwszych 4 – 6 miesięcy po porodzie kobieta karmiąca przeciętnie redukuje 0,6 – 0,8 kg w ciągu miesiąca. Kobieta, która kontynuuje  karmienie piersią w drugim półroczu życia dziecka nadal redukuje masę ciała, jednak w wolniejszym tempie. Osiągnięcie masy ciała sprzed okresu ciąży może potrwać około 12 miesięcy.

Bibliografia:

  1. Borszewska – Kornacka M. i wsp.: 2013.: Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji. Standardy Medyczne/Pediatria, 10, 265 – 279.
  2. Ciborowska H. i Ciborowski A. 2021: Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa.
  3. Włodarek D. i wsp. 2014: Dietoterapia. PZWL, Warszawa.
  4. Jarosz M. 2011: Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
  5. Jarosz M. 2020: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa.
  6. Małgorzewicz S. 2020: Żywienie kliniczne. Wydawnictwo Czelej, Lublin.
  7. Nowak – Pacholczak B. 2021: Żywienie kobiet w okresie ciąży – teoria i praktyka. Instytut Matki i Dziecka, Zakład Żywienia. PZWL, Warszawa.
  8. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2019 r. w sprawie programu pilotażowego „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy”.
  9. Szostak – Węgierek D. 2021: Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią. PZWL, Warszawa.
  10. ncez.pzh.gov.pl
  11. 1000dni.pl

Aneta Balcarek

Dietetyk kliniczny szpitala

Czytaj także

ABC SZCZEPIEŃ Grypa

Grypa. Jest to ostra choroba zakaźna układu oddechowego wywołana zakażeniem wirusem grypy. Grypa przenosi się pomiędzy ludźmi drogą kropelkową (na przykład podczas kichania), a największa

czytaj więcej
Szukaj

Sobota 3 grudnia od godz. 9.00

Zapraszamy na Dzień Otwarty

Ostatnie w tym roku Dni Otwarte szpitala.

Strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies.