Szpital Położniczo-Ginekologiczny

porody bezpłatne w ramach kontraktu z NFZ

Co jeść, a czego nie jeść w ciąży. Lista produktów niedozwolonych zaczyna się od takich jak krewetki, czosnek, melisa, ser pleśniowy.

Dieta kobiety ciężarnej powinna być odpowiednio dobrana do potrzeb organizmu, z uwzględnieniem zasady, aby jeść dla dwojga, a nie za dwoje. Jakie produkty są dozwolone w ciąży, a jakie są kategorycznie zakazane? Jak powinna odżywiać się przyszła mama?

Dieta kobiety ciężarnej powinna być przede wszystkim urozmaicona i obfitująca w warzywa i owoce. Ważne jest zrezygnowanie z fast foodów, produktów przetworzonych oraz z dodatkiem chemii – najlepiej jeść jak najbardziej naturalnie. Ważne, aby dziecku nie zabrakło żadnych witamin i minerałów wspierających jego rozwój. Istotne jest także unikanie potencjalnie niebezpiecznych sytuacji, np. surowego mięsa, które może być źródłem zakażenia bakteriami Salmonelli czy Listerii.

Produkty, które mogą budzić kontrowersje i niepewność kobiet w ciąży

Surowe mięso, surowe ryby, surowe jajka – to oznacza, że kobieta ciężarna nie powinna jeść tatara, sushi, czy ciast z surowym jajkiem w środku, m. in. tiramisu. Spożywanie surowych produktów może przyczyniać się do zachorowania na listeriozę, salmonellę lub toksoplazmozę. Choroby te są niebezpieczne dla rozwijającego się płodu, dlatego warto unikać potencjalnie niebezpiecznych produktów. Warto przy tym zaznaczyć, że niedopieczone lub niedogotowane mięso również stanowi zagrożenie.

Wędzony łosoś, wędzone mięso – wędzonki zawierają w sobie pochodne dymu używanego do ich uwędzenia, które mogą działać rakotwórczo, powodować zgagę, wzdęcia i alergie. Z produktów wędzonych lepiej zrezygnować w czasie ciąży.

Owoce morza w ciąży – owoce morza są bezpieczne, ale tylko wtedy, kiedy pochodzą ze sprawdzonego źródła i nie są surowe. Warto mieć na uwadze, że wiele owoców morza dociera do Polski w postaci zamrożonej. Rozmrażanie i ponowne zamrażanie ich może sprawić, że staną się one źródłem bytowania różnych niebezpiecznych bakterii. Uważaj także na ryby drapieżne – np. tuńczyka, bowiem w ich organizmach kumuluje się rtęć.

Wątróbka – z wątróbki warto zrezygnować, nawet już tej ugotowanej. Zawiera ona witaminę A w formie retinolu, który w dużych ilościach jest toksyczny dla płodu i może powodować wady rozwojowe. Kobieta ciężarna powinna uważać także na pasztety, które często są wykonywane z wątróbki.

Sery pleśniowe – w pleśni mogą bytować bakterie Listeria, które są niebezpieczne dla kobiety i płodu, dlatego produkty pleśniowe (także gorgonzola, camembert) warto na czas ciąży odstawić. Uważaj również na oscypki – te prawdziwe robione są z niepasteryzowanego mleka, przez co mogą stanowić potencjalne zagrożenie.

Słodycze i słodkie napoje gazowane – nie są one zalecane dla nikogo, tym bardziej w ciąży. Puste kalorie przyczyniają się do tycia, a nie zawierają one żadnych wartościowych dla dziecka i przyszłej mamy substancji.

Alkohol, papierosy – to substancje absolutnie zakazane w ciąży. Nawet niewielka ilość alkoholu może spowodować zaburzenia w rozwoju dziecka. Zalecana jest całkowita abstynencja.

Piwo bezalkoholowe – piwo bezalkoholowe, czyli takie, które zawiera 0,0% alkoholu jest bezpieczne dla kobiet w ciąży i ich dzieci. Warto przy tym zaznaczyć, że taki napój powinien być pity „od święta”, a na co dzień panie powinny wybierać wodę mineralną niegazowaną. Picie piwa niskoalkoholowego (czyli np. 2%) jest zabronione!

Czosnek w ciąży – jego spożywanie może zaostrzyć dolegliwości takie, jak wzdęcia czy zgaga. Może także podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego powodując bóle brzucha. Za względu na swoje właściwości czosnek może utrudniać krzepnięcie krwi. Nie ma jednoznacznych ustaleń, czy czosnek jest w ciąży zalecany czy przeciwwskazany. Należy sięgać po czosnek z umiarem, a w razie wątpliwości lub nasilenia przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego porozmawiać o tym z lekarzem.

Mocna kawa – kawa i napoje energetyczne mogą być niebezpieczne dla rozwijającego się płodu. Najbezpieczniej jest z nich zrezygnować w pierwszym trymestrze ciąży, a później pilnować, aby spożycie kofeiny nie przekraczało 200 mg dziennie. Wiele mam zauważa, że po wypiciu kawy dziecko w brzuchu jest niespokojne i bardzo aktywne. W tej sytuacji lepiej unikać kawy.

Orzeszki ziemne i syntetyczne słodziki – lepiej unikać ich w czasie ciąży.

Napary ziołowe

Napary ziołowe powinno się pić zachowując przy tym umiar. Absolutnie zakazane są:

  • piołun,
  • aloes,
  • bylica,
  • żeń-szeń,
  • krwawnik pospolity.

A co z najpowszechniejszymi ziołami, takimi jak melisa, rumianek czy mięta? Każde zioło ma inne działanie, dlatego należy przyjrzeć im się indywidualnie.

Melisa w ciąży – melisa jest ziołem działającym uspokajająco, przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo. Napar z melisy zmniejsza ból głowy, napięcie mięśni, a także działa moczopędnie. Nie ma przeciwwskazań, aby spożywać melisę w ciąży, ale warto zachować umiar i nie pić naparu nadmiernie.

Rumianek w ciąży – rumianek łagodzi problemy żołądkowo-jelitowe, działa przeciwzapalnie, łagodzi stres oksydacyjny. Działa także łagodząco i przeciwbakteryjnie. W pierwszym trymestrze ciąży może zmniejszać nudności i wymioty, zwłaszcza jeśli napar z rumianku połączy się z korzeniem imbiru. Nie ma przeciwwskazań, aby pić rumianek w ciąży.

Mięta w ciąży – miętę można pić w ciąży, ale również i tutaj należy zachować umiar. Picie mięty zwiększa produkcję soków trawiennych, dlatego lepiej nie pić jej na pusty żołądek.

Czystek w ciąży – czystek ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, znany jest także ze swoich właściwości zwiększających odporność organizmu. Czystek wykazuje także właściwości antyalergiczne, przez co łagodzi objawy alergii. Herbatki z czystka można pić przez całą ciążę.

Lipa w ciąży – napary z lipy działają napotnie, przez co istnieje ryzyko odwodnienia przy ich nadmiernym piciu. Podczas leczenia przeziębienia naparami z lipy należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Lipa w ciąży zalecana jest z umiarem.

Pokrzywa w ciąży – napary z pokrzywy przyczyniają się do pozbycia się nadmiaru wody z organizmu, co zmniejsza obrzęki nóg, z którymi borykają się niektóre kobiety. Ponadto pokrzywa zawiera żelazo i wapń, bardzo cenne pierwiastki dla kobiety ciężarnej. Napar z pokrzywy pobudza laktację. Nie ma przeciwwskazań, aby pić pokrzywę w ciąży.

Napar z liści malin – jest on przeciwwskazany przed 34. tygodniem ciąży. Dopiero po tym czasie można włączyć napar z liści malin do swojej diety, ma on zdolności wzmacniające mięśnie macicy, przyczynia się do mocniejszych skurczy porodowych, co z kolei może skracać czas porodu. Nie ma jednak naukowych dowodów na to, że picie naparu z liści malin skraca czas porodu.

Czarna, czerwona i zielona herbata w ciąży

Czarna herbata zawiera teinę, działającą podobnie jak kofeina. Teina w nadmiarze może przyczynić się do niskiej masy urodzeniowej dziecka, a nawet zwiększać ryzyko poronienia. Czarna herbata pobudza, wypłukuje z organizmu niektóre witaminy i minerały (np. cynk, kwas foliowy) i jest szkodliwa dla płodu.

Jednak nie tylko czarna herbata może szkodzić – wszystkie herbaty na bazie suszonych liści krzewu herbacianego nie są wskazane. Mowa tu o herbacie zielonej, oolong, czerwonej i pu-erh. Sporadycznie można wypić filiżankę białej herbaty, ale w ciąży powinno się pić głównie wodę.

Dla wielkich fanek herbaty istnieje odmiana czerwonej herbaty – rooibos, która nie zawiera w sobie teiny. Może skutecznie zmniejszać nudności towarzyszące ciężarnym.

Czytaj także

16 lipca

Zapraszamy na Dzień Otwarty

Szpitala i Szkoły Rodzenia Ujastek

Strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies.